duminică, 30 iunie 2013

IA Mania la Chișinău

Un eveniment frumos a fost organizat astăzi în centrul istoric a capitalei. Chiar în studioul de filmare Buciumul a avut loc frumoasa sărbătoare a iei.


Nu cred că locația a fost aleasă întîmplător de organizatori. Studioul Buciumul este un studiou de filme folclorice fondat în 1992 de către regizorul Tudor Tătaru. Nu știam că un asemenea loc de cultură poate fi găsit în regiunea pieții centrale. M-am informat de căteva zile de acest studiou, și am găsit că aici s-a realizat și  filmul artistic Dănilă Prepeleac, care sunt sigură ca l-ați văzut. 

Despre IA Mania pot să zic că a fost ceva frumos. 
Am întălnit meșteri populari de diferite culori. Începînd de la ie, ceramică, pălării din paie și alte frumuseți a poporului nostru. Oamenii chiar s-au interesat de acest port popular care mai că dispărea din cultura noastră. Pînă ceva timp iele puteau fi admirate doar la Muzeu, la concerte și la artiștii populari. 

A fost destul ca celebrii designeri John Galiano, Tom Ford și Karl Lagerfeld să  aducă acest tip de cămașă pe podium, ca toată lumea să se aprindă, să scotocească printre zestrea bunicii și să le scoată la lumină.

Acolo unde este ia, este și brîul. Am întilnit meșteri din țară care încă mai fac asemenea minunății.
Mă întreb cine o să se ocupe de confecționarea portului popular peste ceva timp? Cînd bunicile noastre nu au să mai fie? Se vor găsi oameni cu răbdare care să investească suflet, timp și creație în continuitarea noastră?
Decorul de la IA Mania mi-a plăcut, a îmbinat elemente populare, cu cele moderne. A fost ceva lejer. Nici nu putea fi altfel organizat asemenea sărbătoare.
Am ajuns acasă cu un cadou din partea meșterului popular Victoria Parlui. O oală din lut pentru a pregăti sarmale. Și eu care căutam în ce să mai fac mîncare. Mulțumesc meșterului :)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu