duminică, 6 octombrie 2013

Festivalul Vinului 2013

Anul acesta sărbătoare națională a vinului a prins un nou format, sărbătoarea a fost anunțată ca fiind un festival.

Deși pe materialele promoționale se putea întîni denumirea de Ziua Rațională/Națională a Vinului, în presă mai mult s-a vehiculat ideea de un festival. Că tot sărbătoarea a coincins cu ziua profesorului, evenimentul a avut un aer pedagogic, vedeți mai jos de ce.

Ediția 12-a a sărbătorii vinului a fost una mai deosebită.

Începînd de la ideea consumului corect și moderat a vinului, organizatorii au avut ca scop a sărbătorii, răspîndirii ideeii că vinul merită savurat.

Dacă ne-am învățat să savuram alte băuturi ca cafeaua, care nu este a noastră, vinul care a fost mereu pe meleagurile noastre merită un tratament atare.

În PMAN au fost organizate o serie de master class-uri care sper eu și-au obținut scopul pus, ca oamenii noștri să învețe să aleagă un vin corect pentru o ocazie anume, și mai mult, să știe să îl servească cu plăcere.

Eu personal am aflat multe secrete, și sunt sigură că data viitoare cînd mă pornesc să cumpăr o sticlă de vin pentru o cină, știu de unde să o cumpăr și ce vin să aleg.

 Am degustat un Rhein Riesling de la F'autor, care are un gust foarte foarte dulciu.

Deși un singur master class este puțin pentru a deprinde anumite obiceiuri pentru arta vinului. Sunt nevoie de ceva mai multe ore petrecute cu profesioniști în arta degustării, în mai multe experințe ce ar permite descoperirea gustului vinului moldovenesc.

Într-o speranță că de azi cultura vinului nostru moldovenesc, va lua drumul cel corect, vă doresc seară bună și închinați sănătoși (cum spunea bunelul meu).
Un Chardonnay Rkatziteli de la  F'autor anul roadei 2011 miroase a flori

Un moment de bucurie a fost ca am reușit să fac diferența dintr-un Cabernet Sauvignion și un Merlot :) 
Tot un secret care l-am învățat la Ziua Națională a Vinului.


Unul dintre vinurile care mi-a plăcut a fost un Merlot prezentat de Vinăria din Vale (Ștefan Vodă).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu