miercuri, 18 decembrie 2013

Infotrip în județul Neamț cu bloggerii

În prioada 13-15 decembrie 2013 a avut loc cea de-a II ediție a infotripului #priNeamt.
Peste 40 de bloggeri din Romania și Republica Moldova au fost la Piatra Neamț pentru a căuta și explora autenticitatea neamului românesc.
În aceste cîteva zile am reușit să fiu aproape de obiceiurile, tradițiile și meșteșugurile Județului Neamț.
Prima oprire a fost la meșterul popular din Băltățești care confecționeză țesături de uz casnic și decorativ. Motivele geometrice folosite de d-na Maria Mihalachi m-au impresionat prin filosofia lor. Vedeți mai jos un covor țesut cu arborele vieții.
Alte lucrări a meșterului popular făcute din lînă naturală, care evident este de pe loc, prelucrate manual și colorate natural. Am primit și o invitație de la meșterul popular la vară cînd e mult de lucru cu lina. Cine știe, poate mă învăț să fac și eu covoare.


Următoarea destinație a fost Cetatea Neamțului, ridicată la sfîrșitul secolului al XVI-lea de către Petru I (1374-1391), și fortificată de Ștefan Cel Mare în secolul al XV-lea. Am văzut cum a trăit Ștefan Cel Mare, camere secrete ale marelui domnitor, camerele domnițelor, sala de judecată și chiar și închisoarea cetății.

Următoare poposire a fost Muzeul etno-folcloric Nicolae Popa din Târpești. Meșterul a fost un iubitor de artă populară autentică și de obiecte folclorice. Muzeul se bucură de o impresionantă colecție de măști pentru Anul Nou, sculpturi din lemn și gresie, și alte lucruri ce merită atenție și continuitate.
Da, eu mi-am cumpărat o lingură, nu atît de mare, dar cu elemente populare din zona Neamțului.

Casa memorială a lui Ion Creangă din Humulești o fost o întoarcere în copilărie și la povești. Casa a fost construită în anul 1830 de Petre Ciubotariu, bunicul povestitorului. 


 Seara s-a încheiat cu un ospăț cu preparate tradiționale și moldovenesc pe cinste la Hanul Ancuței .
Mi-a părut bine să cunosc bloggerii din Romania, să împart experiențe cu ei, să vorbim despre Unire, ce a fost și ce va fi. Un mare mulțumesc organizatorilor și celor care au pus umărul la desfășurarea infotripului!

#priNeamt - editia a II-a – este/a fost un eveniment organizat de Eventur, in parteneriat cu Primaria Piatra Neamt, Cosmote, Petrom, Autoboca, Rexona, Central Plaza Hotel, Perla Invest si cu sprijinul Hanul Ancutei si Xdatasoft.

Credit poze: Eventur.ro, drumliber.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu