miercuri, 29 ianuarie 2014

Zîmbiți dragi șoferi, sunteți filmați și penalizați!

Centru Unic de Monitorizare și Coordonare al INP a pus la dispoziția bloggerilor centrul unde se înregistrează toate încălcările șoferilor prin sistemul video. Știm că chelutielile pentru tot sistemul începînd de la camere, soft, instalare au fost acoperite de China. Mi-a fost interesant să văd cum lucrează tot sistemul, că la TV nu se prea explică, și nu prea ai cui adresa întrebări. La centru însă domnul Dan Chirita ne-a răspuns la toate întrebările noastre.

Faceți cunoștință cu noile indicatoare care în curînd vor fi amplasate în orașul Chișinău. Sistemul de monitorizare video care a fost instala cu atîta tam tam în Chișinău, se pare că va fi un duș rece pentru șoferii din capitală. 
Sistemul înregistrează automat încălcările de pe camere video. În fața monitoarelor nu stau oameni care să identifice anumite încălcări a circulației rutiere.
La această etapă sistemul identifică 5 încălcări:
  • trecerea la culoarea roșie a semaforului,
  • depășirea vitezei de la 10-20 km/h,
  • depășirea vitezei de la 20-40 km/h,
  • depășirea vitezei peste 40 km/h,
  • încălcarea marcajului rutier și a direcției indicatoarelor.
În diagrama de mai jos sunt indicate aceste încălcări și procentajul lor. Cred că se vede clar care este cea mai des întîlnită încălcare a șoferilor. Și nu îmi vine să cred că cei mai mulți trec la roșu.
De acu înainte trebuie să fim atență să oprim la linia STOP de la intersecție, că tot este o încălcare, deși noi din mașini nu dăm importanță :) 


După ce sistemul a înregistrat încălcarea acest moment/ fotografie ajunge la inspectorul care pregătește spre tipărire informația pentru a fi transmisă la proprietarul mașinii prin poștă. Da, scrisoarea cu încălcarea circulației rutiere va ajunge mai întîi la proprietarul mașinii. 
S-a prevăzut situația cînd la volanul mașinii se afla altcineva. Atunci propietarul va indica cine a condus mașina și pînă la final scrisoarea va trebui să ajungă la persoana vinovată. 


La moment la ieșirile din oraș dunt amplasate 8 camere de luat vederi, și se verifică ce mașini intră și ies din capitală. În caz de furt a automobilelor, aceste camere vor depista dacă au ieșit din oraș sau nu.

Sistemul urmează să se dezvolte, pînă în 2015 camere de luat vederi vor fi instalte și în intersecțiile din republică, vor fi pînă în 250 de camere video.


Întrebări adresate de pe facebook:
Î: astia ce stau acolo si califica incalcarile, cunosc foarte bine regulile si au fost instruiti la nivel 

R: sistemul automat identifică încălcarea, factorul uman este exclus.

Î:pe ce timp se salveaza materialul video?

R: materialul se salvează pentru 30 de zile, dar rămîn fotografiile care se păstreză forever.

Î: sistema e automata?

R: da, sistema e automată.

Î: Se întîlnesc grutăți în citire numerelor  care conțin literele N, H, Q, W?

R: Nu, am văzut clar că numerele de înmatriculare se văd foarte bine. 


Eu cred mult în acest sistem de monitorizare. Mai ales pentru șoferii nedesciplinați, cărora nu le pasă de nimeni din trafic, pentru șoferii de microbuze și șoferii de taxi.
Pentru toți ceilalți va implica un pic de atenție la condus, așa cum se cere.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu