sâmbătă, 10 mai 2014

World Lupus Day!

Astăzi este ziua internațională a Lupusului.
Nu este un motiv de sărbătoare, mai mult unul de alarmă.
M-am ciocnit cu un articol a bloggerului Anca Duma, la care nu am putut rămîne indiferentă.


Lupusul este o boală a sistemului imunitar, care este greu de depistat, dar și greu de tratat.
Am hotărit să scriu despre această maladie, fiindcă un om scump pentru mine este diagnosticat cu această boala. Cu greu am găsit specialiști la noi în țară, care ar putea trata cu ochii deschiși lupusul.

La Anca Duma pe blog, am citit că în Romania este Asociația Lupus Romania care ajută pacienții în tratarea acestei boli, și mai cu seamă studiază această maladie.

La noi în Republica Moldova, de tratarea și studierea Lupusului de ocupă medicii de la Spitalul Oncologic. Deci nu ar fi o asociație de medici, care ar lucra în acest domeniu, și ar ajuta pacienții la tratarea lupusului.

În timp ce la noi legea celor 2% nu are valoare, în Romania în baza acesteia se fac donații pentru Asociația Lupus Romania deja de cîțiva ani.

Iată și o statistică de la infolupus.ro  cu date din Romania și Europa (la noi încă nu am găsit una, probabil nici nu este).

Revin cu o alarmă pentru toți, aveți grijă de voi, fiindcă lupusul, ca și alte boli, apar de la o mîncare nesănătoasă, de la un mod de viață nesănătos, nervi stres și alte răutăți.
Lupusul la prima vedere seamănă cu anemia, dar evoluînd (mîncînd sîngele) atacă și alte organe. Lupus poate fi diagnosticat foarte greu (pînă la 4 ani) cînd devine o boală incurabilă.

În Moldova, la moment nu avem asemenea campanii de informare, dar aceste fapt nu ne dă motiv, să negăm că maladiile există și putem lupta cu ele.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu