marți, 24 iunie 2014

Înapoi la rădăcini: azi sărbătorim Sânzienele și IA tradițională


Că tot căutăm să ne cunoaștem tradițiile și obiceiurile uitate, azi sărbătorim Sânzienele sau Sf. Ion de vară. În această zi se serbează și Ziua Internațională a IEI, eveniment plin de ateliere, târguri de ii, șezători și expoziții. Cu acest prilej, de curând a avut loc festivalul IA Mania. Evenimentele care promovează tradițiile și porturile populare, mai ales IA au un impact direct, se vede cum oamenii mai des îmbracă haine populare în zile obișnuite.

Totodată, sărbătoarea celebrează dragostea, fertilitatea și împlinirea dorințelor. Pe vremea străbuneilor noștri, băieții încingeau o horă în sat, chemau fetele și dansau pînă în zori.

Legendele spun că sânzienele sunt fete frumoase, care trăiesc prin păduri sau câmpii, se prind în horă și dau puteri magice plantelor. Aceste zâne bune, dacă sunt sărbătorite cum se cuvine, fac culturile să rodească, dau prunci sănătoși femeilor căsătorite....

În dimineața de Sânziene, înainte de răsăritul soarelui, oamenii strângeau buchete de Sânziene, pe care le împleteau în coronițe. Femeile purtau coronițele pe cap, sau purtau câteva fire de ierburi în păr sau sub haine, pentru a fi mai atrăgătoare. Coroana de flori se puneau la case pentru noroc și sub pernă pentru ați visa ursitul. Totodată, tradiția spune că fetele care aruncă un buchet de flori de Sânziene prin ușa deschisă sau prin fereastră își vor găsi bărbatul ce le este menit.

O superstiție care se referă tot la dragoste, spune că îndrăgostiții care fac împreună baie în râu sau în mare de Sânziene se vor iubi toată viața.

Încă o superstiție disperată spune că fetele care vor să se mărite repede trebuie să se tăvălească goale prin iarbă și să se spele cu rouă dimineața!

Acum fetelor, îmi cer scuze, că nu am postat de ieri, să ieșiți azi dimineață să vă rostogoliți prin roua dimineții. Sper la următoarea sărbătoare să vin cu detalii și superstiții din timp :)Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu