miercuri, 24 septembrie 2014

Redescoperă Moldova: Gitana Winery și legenda Lupilor
Cu cât mai mult înaintăm în legendele moldave, cu atât mai interesante ele devin.
Astăzi, în cea de-a treia zi de Redescoperă Moldova, am ajuns pe dealurile satului Filipeni și Romanovaca, acolo unde se află vița de vie din care se produce vinul "Gitana Winery".

Istoria numelui vine de la imaginea de pe eticheta sticlei, pe care inițial era reprezentată o țigancă ce ținea în mână un strugure. Fabrica vinăriei 'Țiganca" a fost fondată în 1953, iar în 1999 este restabilită de către familia Dulgher.

Vinăria se află în zona "Valului lui Trăian" iar soiurile de viță de vie folosite la fabricarea vinurilor Gitana Winery sunt toate de origine moldovenească.

Vinurile sunt exportate în Belgia, Olanda și Franța. Vinăria se mândrește cu faptul că la fabricarea vinului roșu, se folosește metoda clasică franceză, care constă în următoarele: după ce vița de vie este trasă la teasc, timp de câteva zile se lasă în cadă de stejar și se amestecă manual.

Istoria "Gitana" este foarte tânără, în 2000 a fost plantată vița de vie, în 2007 este făcut primul vin, iar în 2011 apare primul vin. Gitana Winery este o vinărie tânără ce și-a propus să facă vinuri de calitate care merită o atenție deosebită.

Cel mai cunoscut vin de la "Gitana Winery" e "Lupii". Povestea numelui vine chiar de la lupii din regiunea unde crește vița de vie. Proprietarii nu au stat mult la gânduri când au auzit să terenul este vizitat de lupi, astfel alegând un nume original vinului produs.

Un alt vin la fel de popular ca "Lupii" e "La Petite Sophie". Un vin foarte fin, compus din cupajul de vinuri Chardonnay, Feteasca Regală și Riesling. Vinul are o istorie foarte interesantă, care vă voi povesti în următoarele postări. Eu v-aș îndemna pe cei care iubesc vinurile fine să încerce acestă băutură deosebită, nu veți regreta.Gitana Winery produce în prezent 7 vinuri albe și roșii. În curând vor lansa un rose și un vin roșu nou, numit Bacalu.

Ca cifră generală pentru anul 2013 - vinăria a produs 15.000 de sticle de vin. Gitana Winery se clasează ca un mic producător ce și-a propus să producă vinuri autentice, să ofere șansa consumatorului intern și extern să savureze din tradițiile și moștenirea locală.


Proiectul este organizat si finanţat de Proiectul USAID CEED II, în colaborare cu Oficiul Naţional al Viei şi Vinului (ONVV)

Foto credit: Dumitru Brînzan http://www.brinzan.com/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu