joi, 15 ianuarie 2015

Curiozitatea a omorât pisica (I)

Sunt curioasă, mereu am fost. Chestia asta vine din copilărie când prietenul nostru comun Google nu se născuse încă.În ultima vreme sunt tare curioasă de ce oamenii consumă cafea. Fiind cea mai populară băutură din lume pe mine nu m-a tentat niciodată să consum cafeaua, așa cum o fac prietenii sau cunoscuții mei.

Cercetătorii încă mai discută despre beneficiile și dezavantajele cafelei. O parte dintre aceștia afirmă că cafeaua are priorități miraculoase pentru organismul nostru. În același timp, altă tabără de specialiștii ne avertizează  despre impactul negativ al băuturii.

Nu am să le număr aici că nu acesta este scopul articolului. Vreau să vă întreb pe voi, de ce consumați cafea?

Cineva a spus că dimineața trezirea e mai dulce cu o cană de cafea, altcineva spune că gustul de cafea îi aduce aminte de anumite locuri unde a mai băut cafea și încearcă să le trăiască, cineva bea cafea pentru că relaxează (medicii nu ar fi de acord cu această afirmație) și lista continuă.

Dependența și efectul placebo al consumului de cafea transformă oamenii în amatori înrăiți a băuturii, câteodată aceștia trecând limitele normale de consum.

Unele studii arată că consumul a celor șapte căni de cafea nu dăunează sănătății. Serios? 7 căni pe zi?

Chris Bailey, autorul mai multor articole dedicate productivității personale, a făcut o serie de experimente asupra organismului uman.  El afirmă că cafeaua merită consumată doar pentru a ridica productivitatea, dar nu din obișnuință. Autorul spune că dacă aveți nevoie în mod regulat de cafea pentru a fi productiv, probabil faceți un lucru greșit. Organismul se acomodează foarte repede cu cafeaua, și de fiecare dată simți o dorință să consumi mai multă cofeină.

Cofeina stimulează concentrarea. Ea ajută să te concentrezi pe doar câteva lucruri (în loc de a fi distras de orice lucru nou care vine) este un mare plus pentru acele momente când ai nevoie  să te concentrezi pe un singur lucru.
Cofeina compromite creativitatea. Pentru a fi la maximum creativ, ai nevoie pentru a oferit timp creierului să călătorească. Din moment ce cofeină te împinge spre concentrarea a câtorva activități sau sarcini,îți oferă mai puține șanse de rătăcire. Astfel momentul tău de creativitate este distrus, timp în care mintea caută alte perspective. 


Tu de ce bei cafea?