joi, 7 mai 2015

Degustare în orb! Care este cel mai bun vin Cabernet din țara noastră

Am fost pentru a X oară în vizită la Carpe Diem pentru a învăța de la Ion Luca despre cultura vinului. De fiecare dată când discut cu Ion, aflu lucruri noi și interesante despre vin și cultura sa.

Împreună cu alți bloggeri, am participat la o degustare/ concurs pentru alegerea celui mai bun vin Cabernet de proveniență locală. Până la degustare, gazda ne-a dezvăluit câteva detalii despre vinurile Cabernet, care este cel mai reprezentativ tip de vin pentru țara noastră. Acest soi de viță de vie este cel mai plantat în lume, iar faptul se datorează că soiul se crește ușor, este rezistent și recolta este mare.

Este foarte important să știm că:
  • vinul Cabernet Sauvignion este un vin puternic, complex, bogat în tanine,
  • soiul Cabernet Sauvignion este o combinație dintre două soiuri de vinuri, care în urma încrucișării a Cabernet-Franc și Sauvignion Blanc, în secolul al XVI-lea, s-a obținut o singură plantă. 
  • este greșit să spunem că un vin Cabernet Sauvignion este făcut din amestecarea vinurilor Cabernet și Sauvignion. 
  • acest vin este unul intens și are nevoie de cel puțin un an de măturare. 
Regulile jocului de degustare au fost că toate cele 9+1 sticle de vin au fost acoperite din start, iar echipa de bloggeri au oferit vinurilor puncte pentru gust, arome, post gust și alte categorii, exact ca la o competiție adevărată a degustătorilor profesioniști.

Iată top 3 vinuri și producători care au fost apreciate de bloggeri:

1. Chateau Vartely Cabernet-Sauvignon 2011 - cu 88,8 puncte - preţ aprox – 88 lei 

2. Crescendo Cabernet-Sauvignon 2012- cu 87,1 puncte - preț aprox -125 lei 

3. Chi Vintage Cabernet-Sauvignon 2012 - cu 84,6 puncte -
 preţ aprox – 90 lei 

Deși prefer vinurile albe sau roze, câteodată mai savurez și din cele roșii. Dar acum am mai identificat câteva vinuri roșii care sunt pe placul meu. Vinul cu punctaj maxim, cel de la Chateau Vartely a primit și cele mai bune aprecieri în puncte și admirație din partea mea și a organizatorului Andrei Cibotaru.

Alte vinuri care au intrat în concurs au fost cele de la Castele Mimi, Vinăria Poiana, Purcari, Chi, Cricova, Vinăria Nobilă și Bostavan.

Un mare grand mersi organizatorului evenimentului finewine.md care și-a propus să promoveze cultura vinului moldav și să ne învețe și pe noi, cititorii săi, lucruri frumoase. Intrați mai des pe blogul să pentru a afla lucruri utile și interesante despre vinurile noastre.Photo credit: Adrian Platon 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu