vineri, 22 mai 2015

#descoperăMoldova #descoperăTradiții
La Orheiul Vechi am fost de nenumărate ori și tot de atâtea ori voi reveni. De fiecare dată acumulez energie din peisajul ce odată era bazinul Mării Sarmatice, din plimbările pe străduțele celor trei sate rezervate - Trebujeni, Butuceni și Morovaia.

În mijlocul lunii aprilie am descoperit un altfel de Orheiul Vechi ca destinație turistică. Am petrecut două zile pline cu tradiții în cel mai frumos sezon. De această dată am vizitat o pensiune turistică, care este cea mai tare pensiune din zona: Pensiunea Butuceni. Și acest fapt se datorează bucatelor tradiționale, interiorului și atmosferei de altă dată, la care se adaugă frumusețea naturală a tot ce ați auzit voi despre un sat în care au copilărit bunicii și străbunicii noștri.

Să încep cu preferata mea, cu bucătăria care lasă amintiri plăcute: bucatele tradiționale moldovenești, toate din produse proaspete locale. Zeama de găină, plăcinte la cuptor, tocănița cu măligă și brânza de oi. Dar, până a servi bucatele tradiționale am participat la pregătirea acestora. 

     

     

Administratoarea pensiunii, Olesea Falaga ne-a spus că în timpul vizitelor sale, turiștii pot învăța să pregătească mâncare moldovenească. Grupul nostru a fost împărțit în trei: pentru pregătirea plăcintelor, a sarmalelor și a colțunașilor cu vișină. Găsiți mai jos câteva poze din gătitul nostru creativ :)


Bloggerii din România și Moldova prepară colțunași cu vișine

Erick Prince, bloggerul din SUA a învățat să facă sarmaleInteriorul restaurantului pensiunii Butuceni

Seara am petrecut-o, ascultând-o pe doamna Zinaida Bolboceanu care ne-a cântat acompaniată de Sergiu Diaconu la cobză și Anatol Vițu la vioară cântece din folclorul nostru care ungea sufletul. Evident că bloggerii din Moldova și cei din România nu s-au putut abține până nu au încins o horă și au jucat și „băsmăluța”.

Hora bloggerilor 


După masa copioasă pregătită de fetele de la pensiune și noi, am petrecut seara la rugul focului unde am avut ocazia să numărăm stelele de pe cerul senin de primăvară. Mai târziu am ajuns în zona SPA a pensiunii iar apoi ne-am pus la copt :) În camerele pensiunii s-au păstrat paturile cu lejancă, care presupun că în timp de iarnă se încălzesc. Noi ne-am încălzit de la sobă, că tot era aprilie, temperaturile erau încă joase.

Camerele în stil rustic din pensiunea Butuceni


 Cea mai frumoasă dimineață de duminică cu flori de cireș în floare și animale de la fermă a avut loc pe malul râului ce desparte satul de versanții canionului. 

Interiorul curții de la pensiune cu cireșii în floare Pentru acei care vor ajunge la Pensiune, aveți unde vă răcori în bazinul pensiunii pe căldură cea mare ce urmează

Credit foto: Andrei Zdetovețchi / Cristian Șuțu 

Acest articol a fost scris în cadrul infotripului Descoperă Moldova, organizat de către USAID CEED II, susținut de Chateau Vartely, Purcari, Cricova, Et cetera, Mimi, Vinăria PoianaPerna Mea, OldCom, Matei, Tatrabis, Agro pensiunea Butuceni și găzduit de către Orheianca.eu 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu