vineri, 15 mai 2015

Don't be a joker, be a VINUM PROUn nou experiment din seria celor dedicate culturii vinului și consumului acestuia. De această dată am petrecut o seară în compania paharelor RIEDEL. 

La Carpe Diem a avut loc un workshop cu reprezentantul companiei RIEDEL, liderul mondial de fabricare a paharelor potrivite pentru vin. Alexandr Zorin (Moscova) ne-a folosit într-un experiment ce consta în degustarea vinurilor din diverse pahare, pentru a înțelege că gustul acestora diferă de la pahar la pahar. 

Morala serii: este foarte important ca un anume vin să fie servit din paharul potrivit, așa cum a stabilit-o Claus Josef Ridel (am relatat povestea într-o postare acum câteva zile).

Atunci când guști vinul din paharul potrivit, simți clar toate aromele, iar întreaga experiență prinde alte dimensiuni. Pentru mine a fost o surpriză de proporții să degust apă, dar și patru tipuri de vin diferite din cinci pahare cu forme diverse.

După degustarea a unui vin Sauvigion Blanc, Chardonnay, Pinot Noi și Cabernet Sauvignion din cele 5 pahare (4 de sticlă RIEDEL + unul obișnuit de plastic) am simțit pe limba mea că diversitatea de pahare influențează asupra mirosului, gustului și armoniei vinului. Vinul Sauvignon Blanc are paharul cu aceeași denumire, Caberneul, Merloul, toate le au. Dacă vreți să vedeți diversificarea paharelor, dați cu ochii pe pagina Riedel.com

E clar că paharul din plastic, numit și joker, cu care suntem obișnuiți, este cel mai mare inamic a vinului. 

O altă descoperire a serii a fost că prefer vinurile Sauvignon Blanc, din soiurile albe. 

Despre pahare pot să spun că iubitorii de vin merită să investească în aceste pahare. Nu este neapărat să aveți întreaga colecție, dar la acele vinuri preferate care le consumați cel mai des. Iar dacă vreți să încercați pe limba voastră experimentul sau poate chiar să procurați paharele - toate drumurile duc la Carpe Diem - wine shop & bar.Un eveniment marca Fine Wine cu scopul promovării consumului corect de vin.  
Photo credit: Adrian Platon

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu