luni, 11 mai 2015

Filmul ca motor al transformărilor socialeO selecție esențială de filme privind problemele fundamentale ale societății contemporane și activismul civic din toată lumea va fi prezentată în următoarele câteva zile la Chișinău. A doua ediție a programului „Filmul ca motor al transformărilor sociale” va avea loc între 12 și 18 mai, în cadrul celei de-a 12-a ediție a festivalului internațional de film documentar „Cronograf”. Proiecțiile de film vor fi însoțite de ateliere de lucru, sesiuni de întrebări-răspunsuri și o discuție deschisă care va atinge cele mai sensibile subiecte sociale.

„Filmul ca motor al transformărilor sociale” este un proiect cinematografic internațional care ține să prezinte filme documentare și artistice axate pe problemele politice și sociale fundamentale ale societății de astăzi.


Vizitatorii vor avea ocazia să urmărească 9 filme documentare din Polonia, Canada, Spania, SUA, Franța și Moldova. Filmele selectate în cadrul programului cuprind nu doar o serie de subiecte importante, ci și o largă varietate de stiluri cinematografice. Filmele nu dau răspunsuri la întrebările ridicate, mai degrabă ele încearcă să le confere o față umană, deplasându-le din planul teoretic și abstract al discursului politic în cel din viața de zi cu zi a oamenilor din întreaga lume – de la China până la Franța, Bolivia, Moldova, El Salvador, Polonia și alte țări.


Programul debutează cu proiecția filmului „Miracolul Istoriei” (Miracle of History, 2014) de Katarzyna Kolenda-Zaleska, în care condițiile și realitățile Poloniei de după integrarea în Uniunea Europeană sunt prezentate printr-o abordare dinamică și informativă.


 La această ediţie FIFD CRONOGRAF s-a extins în 4 locaţii: Centrul Cultural ODEON, Tipografia 5, Scuarul ULIM, AMTAP

   Locaţia principală rămâne Centrul Cultural ODEON, unde se vor desfăşura proiecţiile din concurs şi cele mai importante evenimente din cadrul festivalului.

   La Tipografia 5 vor fi prezentate câteva producţii de forţă selectate pentru publicul nostru, prezentate de Richard Pena, cunoscut cineast şi profesor american.

Biletele pentru ODEON și Tipografia 5 pot fi procurate online pe iTicket.

   În scuarul ULIM publicul se va delecta cuproiecţii în aer liber, sub aroma teilor, la un program de filme documentare pentru toate vârstele şi gusturile. Accesul e gratuit.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu