joi, 28 mai 2015

Am fost în țara berzelor din RomâniaZilele trecute am dat peste un link care îmi aratau imagini live dintr-un cuib de berze din România. Mi-am adus aminte că recent am vizitat comuna Cristian de lângă Sibiu, unde trăiesc cele mai multe berze din România.

Acum opt ani de zile aici a fost înființată o asociație – Prietenii Berzei – care are ca scop protejare berzei albe.

Astăzi aici locuiesc în jur de 200 de berze în cele 40 de cuiburi. În unul din anii trecuți berzele au avut 90 de pui, în medie câte 4 pui pe cuib.   

Miruna Griţu, cel mai bun prieten al berzelor este cea care a înființat această asociație. Ea zice că este la fel de încăpățânată ca berzele :) Iar împreună cu soțul ei au strâns niște fonduri și au montat pe stâlpii de curent electric suporturi pentru cuib. Aceasta s-a făcut pentru a elimina contactul direct dintre cuiburile de berze și firele rețelei electrice.

Se pare că aici berzele se simt foarte bine îngrijite și respectate. Prietenii păsărilor adună berze din Moldova, Maramureș  sau alte regiuni de unde le găsesc rănite. Le îngrijesc cum se poate mai bine, iar anul următor când păsările prind la puteri le dau drumul. Miruna are acasă un adăpost pentru berze cu 20 de păsări. Din banii lor le hrănesc, iar berzele fiind carnivore, nu este deloc ieftin întreținerea lor.

Locuitorii spun că în fiecare an berzele se întorc la cuiburilor lor. Iar acest fenomen este un spectacol adevărat.

Dacă vreți să vedeți mai de aproape viața acestor legende zburătoare, aflați că în unul din cuiburile de berze, este montată o cameră de filma pentru a transmite imagini în timp real pe site-ul asociației.  Eu luni am prins câteva momente din cuib și am văzut cât de strășnicuți sunt puii de. Aici aveți un link către cuibul de berze. 

Iar dacă sunteți prin împrejurimile Sibiului, treceți neapărat și prin localitatea Cristian.

P.S: la noi în Moldova este o vorbă că dacă un / o tânăr/ tânără vede o singură barză plimbându-se, în acest an nu își va găsi pereche, iar dacă vede două, anul este prielnic pentru a-și găsi jumătatea. Mai multe berze semnifică că anul îl va petrece împreună cu familia și prietenii. 


--------------
Acest articol a fost scris pentru infoturul “#RomaniaAutentica: Marginimea Sibiului si Valea Hartibaciului”, organizat de TurismMarket.com şi Transylvania Guide Sibiu, în parteneriat cu Pensiunea Casa Soarelui, agenţia de turism TrampTravel.ro,TravelWithaSmile.net şi cu sprijinul Pensiunea Apfelhaus, Pensiunea Bunica Eugenia, Ferma Scoala Cornatel, Sibiu-Agnita Railway, Sibiu-Turism.ro


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu