joi, 14 mai 2015

Thanks, Claus Josef Riedel!

O viață învață, o viață trăiește. 

Cu așa impresie am ieșit de la o nouă degustare de vin, găzduită de Carpe Diem

De data aceasta am făcut cunoștință cu paharele RIEDEL, care au o istorie și un aport impresionat asupra culturii vinului, pe care o învățăm și promovăm la degustări.

Alexandr Zorin, reprezentant a companiei RIEDEL, liderul mondial de fabricare a paharelor corecte pentru consumul de vin, ne-a povestit despre istoria RIEDEL și cât este de important pentru ca fiecare vin să fie servit din paharul său. 

Puțină istorie: Compania RIEDEL este rezultatul muncii a 11 generații de suflători în sticlă, care au muncit în acest domeniu peste 300 de ani. Inițial ei erau stabiliți în Bohemia (Cehia), iar după cel de-al doilea război mondial, din cauza conjuncturii s-au mutat în Austria, unde ulterior au pus bazele renumitei companiei a paharelor care fac vinul o licoare magică. 

Claus Josef Riedel este acea persoană cărui trebuie să mulțumim, fiindcă a contribuit direct la consumul corect a vinului. El și-a dat seama că paharul este acel instrument care influențează gustul vinului. Fiind un tânăr iubitor de vin, petrecerea foarte des cu prietenii săi în compania vinului. Generația lui Claus este considerată de istorici ca generația tineretului de aur, fiindcă în timpul acestora, viticultura a atins un apogeu. 

Claus, un colecționar de vinuri, organiza adesea serate în care servea vin alături de prieteni. Într-o seară el a observat că pe masă sunt prea multe forme și tipuri de pahar, iar gustând din acestea, a realizat că forma paharului influențează gustul vinului. 

Atunci, împreună cu Asociația Italiană de Somelier a căutat forma ideală a paharului. Pentru prima dată în istorie, paharul pentru vin a fost conturat în forma oului, care în partea de sus era mai îngust, și paharul fiind transparent. În conceperea formei paharului a fost exclus orice decor în plus, iar transparența permitea ca să îi fie admirată și culoarea vinului. 

În anul 1958, pentru prima dată în istorie este produs primul pahar pentru degustație. Claus l-a numit și cupa uriașă, din motiv că volumul acesteia avea 1 litru și 50 de ml, servea ca etalon al paharului pentru degustații. 

Ulterior, după mai multe colaborări cu diverși somelier, în 1973, Claus Riedel prezintă prima colecție compusă din 10 pahare, pentru deservirea vinului.

Paharele făcute de compania RIEDEL sunt unicele pahare care sunt făcute de specialiștii din domeniu, pentru ca consumatorul de vin să afle adevăratul gust a lichiorii lui Bahus. Compania mereu se află în perfecționarea paharelor. Ultimul pahar pe care l-au produs a fost unul pentru vinurile Saperavi, un soi de struguri de origine georgiană

Concluzii: lăsând fițele la o parte, contribuția lui Claus pentru cultura vinului este foarte mare. Fiecare vin merită să aibă paharul său potrivit, care subliniază gustul și aroma la justa sa valoare. Eu zic că merită să respectăm munca și dorința vinificatorului de a ne oferi o băutură excepțională.

Iată câteva exemple de pahare alese conform principiilor în dependență de soiul de vin.

Un eveniment marca Fine Wine cu scopul promovării consumului corect de vin. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu