marți, 14 iulie 2015

Frumosul covor basarabean

În weekend-ul trecut am fost la o sărbătoare dedicată covorului moldovenesc. Sărbătoarea fiind la a doua ediție și neavând o promovarea imensă (cum ne-am obișnuit la alte festivaluri), a adunat meșterii populari care țes covoare, locuitorii din sat și câțiva reprezentanți a instituțiilor media. 


Efimia Anghel din Clișova Nouă, Orhei, la o șezătoarea cu fetele din sat 


 Am reîntâlnit-o pe Tatiana Popa de la Casa Părintească din satul Palanca, Călărași, care a adus covoare din colecția muzeului său. Unui din covoare datează din anii 1913, pe care este țesut renumitul simbol „pomul vieții”, care a fost lucrat de familia Lozovanu din satul Lozova, iar al doilea covor datează din anul 1907 cu ornamentul „coasta vacii” țesut de Andrei Fărâmă. Mi-a trezit o curiozitate acest ornamentul care este lucrat pe diagonală și care ar aminti o coastă de vacă, un ornament pe care l-am întâlnit pe foarte multe covoare. 


Ornamentul „coasta vacii”

Tatiana Popa a mai adus pentru public și renumitul covor țesut în bumbi, tehnica pe care o lucrează împreună cu femeile din sat. „Această tehnică am renăscut-o în baza a câteva covoare care datează din secolul al XIX-lea”, mi-a spus meșterul popular. Tehnica țesutului în bumbi, a fost folosită în vestimentația modernă de către designerii din Germania. Isabel de Hillerin este primul designer care a creat sacouri moderne de culoare mentei și a levănțicăi în baza acestei tehnici de țesut de la Casa Părintească.

„Faptul că tehnica de țesut a covoarelor, s-a regăsit și în vestimentație, ne pune să ne gândim altfel. Cum am putea să folosim toate aceste elemente, nu numai pe covorul tradițional, dar să le folosim utilitatea în viața noastră cea de toate zilele. Sperăm ca tineretul ca poarte lucrurile noastre, atât în elemente de vestimentație, cât și de decor”, a spus Tatiana Popa.
 Trebuie să ne schimbăm și noi puțin mentalitatea. 
„Noi ne-am propus în cadrul proiectului să înfăptuim o trecere de la tradiții la contemporaneitate. Să mergem în pas cu timpul, dar păstrând tradiția”, afirmă meșterul popular. 

Covorul țesut în bumbi este deosebit nu numai datorită formei care o are, ci și proprietăților terapeutice. Acesta este utilizat pentru masajul tălpii sau în talpo terapie. 

Tot sistemul vital al organismului nostru se află pe vârful degetelor la mâini și picioare. Iar, iritarea vaselor sanguine de la picior, pe câteva minute curativ are un efect ca și cum ai umbla desculță pe pietricele. 

Sacouri moderne țesute cu tehnica în bumbi
Cel mai vechi covor care a fost expus la festival are 260 de ani. El a fost adus de la Criușcăuși, Dondușeni, de Raisa Lungu care l-a moștenit de la stră-străbunica sa.

Covorul de 260 de ani. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu