luni, 17 august 2015

Prin Moldova - express pe două roți (nord)Am scris multe postări despre pasiunea mea pentru călătorii și despre locurile vizitate, mai ales cele din Moldova. Astăzi vreau să cunoaște-ți un alt iubitor de plai natal și aventura pe două roți de care a avut parte chiar câteva zile în urmă.

În iarna acestui an, Mihai Cecan a început să planifice un turneu prin toată Moldova. Tânărul iubitor de escapade este originar din capitală, dar își dorea de mult timp să cutreiere plaiul nostru mioritic în lung și lat pentru a descoperi lucrurile inedite din țară.

Planul inițial era să viziteze un raion per weekend, în care să viziteze timp două zile tot ce este frumos pe plaiul mioritic (biserici, monumente, conacuri, muzee, peisaje și altele).

Însă, într-o zi de miercuri, 12 august, a decis spontan că vrea să facă turul Moldovei, express, fie și de unul singur. A pornit la drum într-o seară târzie, a cutreierat nordul Moldovei în mai puțin de 24 de ore. 

În 23 ore în drum, tânărul a parcurs 722 km, a trecut prin 13 raioane, a avut parte de o zi de detoxifiere cu fructe, un car plin de emoții și amintiri plăcute.

„Challenge-ul de a descoperi partea de nord a Moldovei pe 2 roți - Done!”- Mihai Cecan.

Vă las să descoperiți emoțiile lui Mihai fără prea multă intervenție.  

„Am luat drumul spre Soroca, de o plăcere să mergi pe drumul făcut de Americani, chiar daca era bezna toate indicatoare și marcajele te ajută să te deplasezi în siguranță. După Soroca am luat-o spre Otaci, drumul la fel destul de bun, iar deja când se începe Ocnița se termină și drumul Americanilor. De acolo a urmat, Briceni, Lipcani și în sfârșit la 6 dimineața am ajuns la cel mai îndepărtat punct din nordul Moldovei, vama Criva.

…După ce am luat micul dejun 3 mere și o cana de ceai care încă era fierbinte, mi-am amintit de conacul boieresc Cantacuzino din satul Poiana ( Edineț ), mi-am zis că trebuie să îl vizitez neapărat! În mare parte orașele mari de la nordul țării se asemăna între ele. Am ținut drumul direct spre Conac, pe drum aproape de destinație mă opresc la primăria satului Hincăuți să întreb mai precis unde e conacul. O doamnă care am găsit-o în primărie, mi-a povestit detaliat cum găsesc conacul. Mulțumesc ei!”„…Pe drum spre Țaul în unul din sate am avut onoarea să întâlnesc Poliția de Patrulare, care nu a putut să rateze să mă să mă oprească )) Actele la control îmi zice Nenea Polițai, eu mă conformez și ofer tot pachetul de documente, și hop agentul de circulație găsește o neregulă! Revizia tehnică expirată. Într-un final după ce le-am povestit domnilor ce traseu am făcut și cu ce scopuri sunt prin zona lor, băieții mi-au întocmit totuși un act de contravenție,  dar unul foarte blând. Mai pe scurt, mi-au spus ca nu cumva să cred sau sa spun cuiva ca Polițiștii de la Nord sunt răi, mi-au urat drum bun și am plecat.

„Timp de 23 de ore nici nu mi-am închipuit că pot să văd jumătate din meleaguri Moldovei, și să-mi confirm încă o dată că iubesc țărișoara asta mică. Călătoriile s-au meritat pe deplin, ce-i 722 de km parcurși pe 2 roti a fost un test și pentru mine care l-am trecut cu bine. Abia aștept să-mi continui călătoriile deja în partea de Sud a Moldovei”.

To be continued ;)

Photo Credit: Mihai Cecan 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu