vineri, 4 decembrie 2015

7 delicii gastronomice din centrul țării // Casa Părintească

În timpul călătoriilor ne place să descoperim locuri noi, peisaje de memorat. Fiindcă sunt gurmandă, pe lângă locurile și oamenii diferți, caut și bucate culinare în zonele în care călătoresc. 

De curând, am vizitat din nou regiunea Codrilor din Călărași de care v-am spus că am descoperit-o în acel weekend lung de patru zile. Casa Părintească din satul Palanca, Călărași a găzduit un eveniment în care au fost inaugurate două trasee turistice culinare. Acestea pornesc din satul Palanca și au în medie 35 de kilometri care pot fi parcurse cu biciclete închiriate la Casa Părintească. Pe traseul stabilit, turiștii vor întâlni mănăstiri, arii protejate, izvoare cu proprietăți deosebite, muzee și centre de meșteșugărit.

În traseele stabilite, veți putea face popas la Casa Mierii, Casa Olarului și stațiunea balneoclimaterică „Codru”. Punctul de întoarcere este la Casa Părintească, unde turiștii vor avea ocazia să guste din bucatele gastronomice specifice zonei.

La Casa Părintească am gustat din câteva bucate tradiționale din zonă și în postarea de astăzi vreau să prezint șapte dintre acestea.  Nu am să vă pot prezenta rețetele culinare ale acestora, dar vă recomand să descoperiți traseele culinare de la Călărași.În caz că vă întrebați ce stă la baza denumirilor originale a bucatelor, să știți că în zonă trăiește o comunitatea de ucraineni.


 Piersici ( aceste sunt mici prăjituri și nu fructe din copac)


Ardei copți pe foc umpluți cu brânză, se servesc reci


Cortoplenci
 (turte cu cartofi)


Cazinași 
(griliaj de casă)

Oaspeți la prag 
(se pregătește în 25 minute din fructele pe care le găsești prin casă, în acel moment când vin oaspeții pe neașteptat, de aici și denumirea bucatelor)


Zebrina
 (denumirea vine de la straturilor în două nuanțe de contrast, care se aseamănă cu o zebră)

Mălai
(o prăjitură  care are ingredientul principal făină de porumb)

Când veți ajunge la Casa Părintească, Tatiana Popa vă va pregăti unul dintre ceaiurile biblice, care se pregătesc din plantele enumerate în cărțile sfinte: roinița, isopul, salvia ș altele. Toate plantele sunt crescute în grădina Casei Părintești.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu