marți, 15 decembrie 2015

Dare to be Wine Friendly

De o săptămână în localurile din Chișinău au loc o serie de degustări a vinurilor autohtone. 12 localuri au fost selectate și acreditate de o comisie de experți și au fost integrate în programul Wine Friendly.

Acest program presupune că în cele 12 localuri, personalul a fost antrenat și-a primit distinția pentru că are un nivel înalt de calitate al servirii vinului, deține un asortiment larg de vinuri autohtone, promovează cultura consumului vinului și deține măiestria de armonizare a bucatelor cu vinul potrivit.

Zilele trecute am participat alături de oenologul Nicolae Luca la una dintre aceste degustări care a avut loc la restaurantul Gastrobar. Eu am observat că oamenii încă nu știu lucruri esențiale despre vinuri. Per exemplu, o parte din cei prezenți credeau că vinurile roze sunt se obțin în urma amestecării vinului alb și roșu. Ei bine, cu acest scop, de a promova cultura vinului și a consumului moderat a fost lansată campania „Wine Friendly”, la care de fapt vă invit să luați parte. 


„Vinul este ca un om, cere o relație personală”


La degustare am savurat patru tipuri de vin. Printre acestea, un pinot grigio de la Chi din roada anului 2013 și un roze din soiurile Cabernet Sauvignon  de la vinăria Fautor. Oenologul Nicolae Luca a reamintit că vinul roze se servește la o temperatură de 6-8 grade iarna și 10-12 iarna. 

Un vin nou pe piața noastră a fost prezent și la degustare, este Carmeniere de la vinăria Etcetera. Istoria acestui soi de viță de vie este una curioasă. În anul 1897 soiul a dispărut în urma unor boli a plantelor. Pe atunci butașii de Carmeniere creșteau în Franța. În anul 1990 acesta a fost găsit tocmai în Chile. Iar de curând, frații Luchianov l-au adus în Moldova. La originea soiului se află cabernet-ul și cabernetul franc, care în urma unei încruțișări naturale, s-a obținut soiul de Carmeniere. Vinul din roada anului 2013 este unul cu arome puternice, dar la gust este unul ușor. 

Cireașa de pe tort a fost un ice wine de la Bostavan, numit „Floare de Dor”, un vin deja prezent pe piață, care de fapt, și-a schimbat eticheta într-una cu motive naționale, tare faină. Ice Wine-ul este obținut în urma combinării a două soiuri de vin și anume traminerul și muscat ottonel, care de regulă are 10 la sută alcool și conține 14-16 la sută zahăr. 

O idee tare bună pentru a oferi publicului informații despre cultura vinului. Cred că este cam puțin pentru locuitorii capitalei doar ziua vinului și vernisajele de peste an. 

Campania de iarnă Wine Friendly va cuprinde: organizarea a mai multor master classuri ținute de sommelieri locali, urmate de seri în care acești sommelieri vor efectua serviciul de vin în localuri. Pe pagina Wine of Moldova găsiți detaliat informații despre degustări și cum puteți să participați și voi la ele.
Nicolae Luca ne arată cum se garafează un vin roşu. Astăzi degustăm un vin uitat de lumea veche, dar reînviat de @Etcetera. Vinul Caramenere din roadă 2013, a fost un soi de viţă de vie regăsită după 120 de ani în America Latină. Acum putem savura un nou vin pe piaţa autohtonă #wineofmoldova
Posted by Lia Ciutac on Friday, December 11, 2015Programul ”Wine Friendly” este elaborat și implementat de Oficiul Național al Viei și Vinului cu suportul partenerului strategic, Proiectul USAID de Competitivitate, cu scopul de a promova cultura vinului și serviciul calitativ de vinuri în restaurantele din Moldova.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu