sâmbătă, 26 decembrie 2015

Muzeul Holocaustului la Chișinău


Holocaustul, tragedia în care au decedat peste șase milioane de oameni inclusiv și din Moldova, rămâne o filă trecută cu vederea de moldoveni. Potrivit cifrelor cercetătorilor, în perioada anilor 1941-1944, în cele peste 200 de lagăre din Moldova au fost exterminați în jur de 700 000 de evrei și romi.  

Cifrele impresionant ale tragediei și urmările acestui fenomen tragic, nu au fost uitate de comunitatea evreiască din Moldova. Mai mult ca atât, în Chișinău a fost constituit un muzeu din resursele proprii care zilnic este suplinit cu noi informații. 
Ziua de 27 ianuarie marchează eliberarea lagărelor de concentrare naziste şi sfârşitul Holocaustului în care au fost ucişi milioane de oameni de către regimul nazist în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Alegerea acestei date este legată de eliberarea lagărului de la Auschwitz-Birkenau din Polonia de către trupele sovietice în după-amiază zilei de 27 ianuarie 1945. 
 
Nu este cunoscut numărul exact al evreilor ucişi în Holocaust, „soluția finală a problemei evreiești”cum a fost numit programul de exterminare plănuit şi executat de regimul naţional-socialist din Germania condus de Adolf Hitler, cifra cel mai frecvent notată de istorici este de şase milioane.
Recent am descoperit că în capitală avem un muzeu al Holocaustului, unul destul de modest, dar plin de durere. Acesta este amplasat în cadrul unui liceul din Chișinău și a fost înființat în anul 2004 de către directoarea instituției Sofia Școlinic și profesorii de aici. Idea apariției muzeului a venit în urma participării la cursuri în afara țării despre istoria și tradițiile culturii evreiești. „Înainte să fie întemeiat acest muzeu, se crea o impresie că tragedia nu a trecut prin viața oamenilor de aici și nu a lăsat o amprentă peste comunitatea evreiască”, spune Tatiana Copîl, una dintre profesoarele liceului.
15 metri pătrați plini de durere
Primele obiecte expuse în cadrul muzeului au fost câteva materiale fotografice despre brutalitățile holocaustului care au avut loc pe teritoriul Moldovei. Ulterior, cu ajutorul întregului colectiv de profesori, elevii, părinții și artiștii muzeu a adunat mai multe exponate.
Astăzi muzeul este amplasat într-o încăpere de aproape 15 metri pătrați, care cuprinde o serie de fotografii, documente, obiecte ale anilor 1941-1945, când evreii din Europa au fost cuprinși de teroare. 

 
Profesorul de istorie și ghizii care au fost pregătiți în efectuarea excursiilor ne-au spus că la crearea acestuia s-a luat exemplu muzeul Holocaustului din Israel „Yad Vashem”, care a fost înființat în 1953. „La fel ca și cel din Israel, muzeul din cadrul liceului are scris numele victimelor pe podul încăperii. Iar lista se completează cu nume noi ale rudelor sau celor apropiați”, ne spune Tatiana Copîl.

Valerii Popescu, unul dintre ghizii muzeului ne-a spus că acest muzeu a fost creat pentru a aminti despre cele șase milioane de evrei oameni decedați și îngropați în mormintele fără nume. „Fiecare dintre noi trebuie să cunoaștem cât de catastrofic a funcționat sistemul nazist asupra unei națiuni. Câți copii au murit, câte lagăre au fost deschise, pentru ca astfel de tragedii să nu se mai întâmple cu nici o națiune”, susține ghidul.


La Chișinău există un Muzeul al Holocaustului în memoria victimelor poporlui evreiesc. by Slidely Slideshow
Experimentul nasturilor
Într-un acvariu pe un raf din cadrul muzeului am observat mai mulți nasturi la un loc. Sofia Școlnic, directoarea liceului ne-a povestit despre experimentul pe care l-a propus să îl facă împreună cu elevii. „Copii nu își dau seama cât de mare este cifra de șase milioane a celor decedați în anii holocaustului. Astfel, am luat practica unui liceu din afara țării și copii sunt încurajați că aducă câte un năsturel să îl pună la grămadă. Ulterior îi vom aranja și ne vom ajuta copii să conștientizeze cât ar face șase milioane de unități. Când un copil vede cu ochii săi, el altfel percepe informația. În liceul de la care am preluat experimentul, elevii au încercat să adune această cifră, dar era un număr impresionant și nu au ajuns la ea”, spune directoarea. Reprezentanții muzeului ne-au spus că vor să pună bazele unul Centru al Holocaustului în Moldova. „În ziua de astăzi, nu avem un centru dedicat acestei tragedii, Iar acest centru al Holocaustului - urmează să devină organism viu care lucrează mereu, colectează material din arhivă sau de la oameni pentru muzeu și chiar pentru istorie”, susține Tatiana Copîl. Însă, această dorință rămâne în prezent pe hârtie din cauza lipsei resurselor financiare. 
 

La acest muzeu al Holocaustului vin elevi din alte școli și chiar din zone rurale. Doritorii de a vizita exponatele pot vizita la fel muzeul care se află în incinta liceului Rambam din capitală.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu