miercuri, 27 ianuarie 2016

Exemplu demn de urmat. Cum putem reabilita sistemul de sănătate din Moldova


Trebuie să recunoaștem că sistemul de sănătate din țara noastră nu este încă la acel nivel pe care îl dorim. Fiindcă am moștenit un sistem sovietic, care s-a adeverit a fi unul cu lacune, acum se lucrează spre repararea acestuia și crearea unui sistem ce ar oferi cetățenilor servicii de calitate și da, siguranța în ziua de mâine. Parteneriatele publice private sunt o soluţie, or trebuie să admitem că trăim într-o țară săracă și doar cu ajutorul investițiilor străine vom reuși. 

Eu am avut nefericita ocazie să ajung în spitalele noastre, să accept situația care este și să fiu tratată cu ce avem. Dar acest „ce avem din secolul trecut” nu este destul pentru mine. Văzând cât de departe ajung tehnologiile medicale, chiar și în România,  eu vreau ca ele să ajungă și la noi acasă. În presă s-a tot scris ca se caută investitori care ar dori să contribuie la renovarea centrelor de dializă în cadrul unui parteneriat public privat. La drept vorbind, nu prea a fost o avalanşă de oferte, e clar că trebuie să fii mare curajos ca să investeşti într-o ţară instabilă din toate punctele de vedere. 

Cu toate acestea un consorţiu german a făcut acest pas şi deşi nu a fost uşor, a mers înainte şi recent a fost deschis primul centru de dializă echivalent cu cele europene.În funcţie de calitatea dializei pacientul se simte mai bine, unde mai pui că şi condiţiile trebuie să fie la nivel, deoarece o şedinţă de dializă durează cam patru ore.  Un centru ca-n filme, acest calificativ l-a dat Centrului de Dializă pacienţii care deşi au pai puţin de o lună de când merg la centrul nou, deja simt o îmbunătăţire a calităţii vieţii lor.

La crearea acestui centru au fost folosite resurse străine. Iar pentru modernizarea sistemului de sănătate și apropierea serviciilor spre calitatea europeană, compania  BB-Dializa în  calitate de partener privat şi parte a consorţiului german B.BRAUN & BB- HÄMODIALYSE, a adus în țara noastră mică experiența centrelor de dializă europene. Astfel, acum putem afirma că și în Moldova avem un serviciu de dializă performant.

În procesul de renovare a centrului toate momentele au fost gândite până la cele mai mici detalii. Fiecare pacient are asigurat confortul, inclusiv o masă conform regimului alimentar necesar. Cum altfel, dacă totul s-a făcut pentru ca pacienţii să fie trataţi la nivelul standardelor europene: aparate de dializă care costă zeci de mii de euro,  echipament medical performant, personal medical profesionist, medicamente conform protocoalelor medicale, consiliere psihologică etc.

Şedinţa de dializa durează 3-4 ore, timp în care este important ca pacientul să se simtă confortabil. Pentru o relaxare totală, fiecare pacient are căști separate și TV.

Centrul are 48 de aparate de dializă, de brand mondial în producerea aparatajului medical. Iar pe parcursul anului, se planifică suplinirea cu până la 64 de astfel de aparate, ceea ce înseamnă că va plasa centrul într-un top al unităților din Europa cu o capacitate de deservire a peste 400 de pacienţi.

În timpul lansării am avut parte de încurajări și speranțe din partea medicilor, iar una am memorizat-o. Petru Cepoida, directorul centrului a spus că „datoria noastră comună este să îmbunătățim calitatea vieții persoanelor care au pășit pragul Centrului de Dializă”.

Chiar dacă acest centru este privat, totuși pentru pacienții din țară accesul la servicii este asigurat în baza poliței de asigurare medicală obligatorie. Serviciile medicale sunt completate de servicii de consiliere psihologică, iar personalul medical este interesat să creeze o relație ceva mai mult decât cea de pacient–medic, una de prietenie și plăcută.

Asemenea proiect cu impact social ar trebui să ne trezească la realitate. Pacienţii incluşi în dializă sunt oameni din toate categoriile sociale, boala nu alege, ci loveşte atunci când te aştepţi mai puţin. Fiecare dintre noi are nevoie să înțeleagă și să conștientizeze că la unii oameni viața atârnă de un fir de ață.


Ceea ce s-a făcut pentru aceşti pacienţi este o adevărată minune, „un vis împlinit”, după cum spun pacienţii şi medicii. Dacă putem şi noi să contribuim măcar cu un cuvânt de bine, cu drag o facem, iar dacă nu ne interesează soarta celui de alături, măcar să nu le încurcăm se fie salvați. 

Un pacient cu dializă are nevoie de aceste servicii la fiecare două zile. Potrivi datelor statistice, din o mie de persoane care au nevoie de dializă, doar aproximativ 500 sunt înregistrați și obțin șanse la viață.

BB-Dializa urmează să investească pentru implementarea proiectului la nivel național 15 milioane de euro care va permite asigurarea cu servicii de dializă pe toți care au nevoie de acestea.

Cu acești pași la care asistăm vreau să știu că avem mai multe șanse să trăim bine și acasă.

O galerie cu mai multe fotografi din Centrul de Dializă găsiți pe blogul lui Adrian Planton

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu