luni, 14 martie 2016

Siguranță pe străzi + patrupezi la adăpost = oraș civilizat

 
Imagine simbol


Zilele trecute eram prin centrul Chișinăului la orele 7 seara, exact pe aleea dintre cinematograful Patria și clădirea Parlamentului. Ca într-o adevărată „capitală europeană”, stâlpii fără lumină erau prezenți. M-a ajuns din urmă un maidanez cu o viteză, de credeam că mă mușcă. Noroc de gardianul care era lângă Parlament că l-a alungat.

Mie chiar îmi plac animalele, dar să știu că ele sunt bine îngrijite, hrănite și nu hoinăresc pe stradă, că pot deveni agresivi și periculoși când sunt flămânzi. Când eram mică aduceam animale de pe stradă în casă. Părinții îmi permiteau să îi hrănesc, să îi spăl dar nu îi puteam păstra (că deja aveam animale în apartament).

Evident că nu încap toate animalele în casa sau în curtea omului. Dar ar fi bine ca autoritățile să se implice în oferirea siguranței pe străzi, cât și să aibă grijă de acestea. Iar un adăpost unde acestea vor primi grija, atenția și hrana necesară ar fi binevenit.

Nu că nu am avea în capitală un adăpost de acest fel. Vă reamintesc că încă acum cinci ani, Primăria Capitalei a pus la dispoziţia Regiei „Autosalubritate” un teren de peste 700 de metri pătraţi, unde urma să fie construit un azil pentru câini. Deocamdată, construcţia acestuia nici măcar nu a început, știți voi că din cauza surselor financiare. Cum se declara acum doi ani „un azil modern, cu o cli­nică vete­ri­nară, ar costa cel puţin 30 de mili­oane de lei”.

„Între timp” cât Primăria capitalei caută bani pentru construirea azilului, 
iubi­to­rii de ani­male orga­ni­zaţi în câteva ONG-uri, au ame­na­jat sin­guri câteva astfel de
aziluri pen­tru câi­nii străzii. Toate sunt fondate de persoane fizice cu bani din donaţii. Iar dacă deja există azile, de ce să ne batem capul să mai cheltuim banii pe care nu îi avem ? Poate nu știați, dar unul din aziluri era cât pe ce să fie închis. Nu am să vă reamintesc ce ce întâmplau cu animalele de pe stradă, cea mai ieftină formulă de „a avea grijă de ei”.

În această ordine de idei, orașul Orhei vrea să fie un exemplu demn de urmat prin construcția unui azil de către Primărie, pentru câini la doi km de localitate și va corespunde tuturor standartelor moderne și sanitare.

În cadrul pregătirii proiectului „Formarea Azilului de câini”, va fi institui un serviciu Serviciu Public de gestionare a animalelor din Orhei, care va activa pe lângă Întreprinderea Municipală Servicii Comunal-Locative.

Se anunță că azilul va avea capacitatea de a adăposti toți câini vagabonzi, eliberând astfel străzile Orheiului de maidanezi și va dispune de servicii veterinare de calitate. 

Idea faină pe lângă crearea unui adăpost pentru animale, este adopția acestora pentru cei care vor un prieten adevărat. Iar un alt serviciu binevenit este cazarea animalului la azil pentru cei care vor dor să plece în vacanță. 

Mii interesant cam câte locuri de muncă ar deschide acest adăpost pentru animale. Proiectul ar deschide o posibilitate pentru copii să interacționeze cu animalele până la adopția unuia. Eu chiar cunosc persoane care în urma acestor întâlniri au adoptat animale de companie, ia acum sunt de nedespărțiți.

Să nu uităm că animalele de stradă sunt purtătoare de boli ce pot fi transmise inclusive oamenilor. Cei mai sensibili sunt atât copii, care petrec timp la terenurile de joacă pe unde animalele stau, cât și maturii care pot fi speriate sau chiar mușcate de câinii vagabonzi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu