miercuri, 23 martie 2016

Sushi - un strop de istorie japoneză


Suntem obișnuiți să credem că sushi este un preparat de lux. De fapt, sushi a fost pe vremuri o mâncare servită pe frunză de brusture sau în bol de bambus la colțul străzii. Era un tip de mâncare destinată oamenilor simpli. 

Bucătarii japonezi susțin că sushi a trecut de-a lungul timpului prin 5 etape pentru ca să ajungă astăzi în forma pe care o știm. Pentru prima oară, rețeta este menționată în secolul II d.Hr., dar nu în Japonia, ci în Asia sud-estică și nu ca un fel de mâncare, ci ca o modalitate de conservare a peștelui și a cărnii. 


1. Peste pește sau bucăţi de carne se punea un strat de orez. Totul era lăsat la fermentat vreme de câteva luni, după care orezul era aruncat, iar carnea consumată. 

2. Mai târziu, în secolul al X-lea, japonezii au început să eviscereze peștele, să îl spele cu sake și să-l umple cu orez nefiert înainte de a-l pune la conservat. După fermentare, orezul era îndepărtat şi doar peştele era mâncat. 

Sursa: firstwefeast.com

3. În secolul al XV-lea încep să circule două variante de sushi. Cel clasic și cel care era consumat înainte ca fermentarea să se fi încheiată. Orezul din burta peștelui era de asemenea consumat, gustul fiind mai pronunțat acrișor și totodată picant. 
O sută de ani mai târziu, japonezii caută o metodă de a reduce mirosul înțepător degajat de acest fel de mâncare și încep să adauge oțel pentru a scoate în evidenţă aroma picantă și pentru a consuma peștele mai repede. 
4. În secolul al XIX intervine o schimbare majoră în prezentarea felului de mâncare: orezul nu mai este adăugat peștelui, ci felia de pește (sashimi) este pusă pe orezul condimentat, uneori rulată în jurul unui miez de orez. 
5. În secolul 20 au apărut cunoscutele role de sushi. În anii 60 mâncarea japoneză a cucerit SUA și a devenit viral în lume consumul de sushi.  

Astăzi în Japonia sushi este o mâncare pentru ocazii speciale.  La ora actuală sunt sute de reţete diferite doar prin garnitură, prezentare şi sosuri. 

Săptămâna trecută ne-am văzut cu fetele la o seară de sushi. Fiindcă era o săptămâna meatless, am încercat sushi cu fructe și legume, fără pește. Nu poți înlocui peștele din sushi, dar a fost o opțiune bună pentru a încerca ceva nou. Iar orezul cu picanterii (ghimbir și wasabi) a fost la fel de bun. 


Seara dedicată mâncării japoneze ne-am petrecut-o cu fetele la restaurantul Bastion, care apropo acum are o ofertă pe care gurmanzii de sushi nu ar trebui să o scape. Dacă cumperi două porții de sushi, a treia o primești gratis. Oferta este valabilă 6 zile din 7. În ziua de duminică, restaurantul are o ofertă specială dedicată familiei, și anume în această zi ai parte de 25 la sută reducere la tot meniul de bucate. 

ボナペティ ar spune acum japonezii!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu