joi, 19 mai 2016

Avantajele și dezavantajele de a merge la Iași cu trenul


Conform tradiției, ziua de 9 mai o petrec în drum. 

Fiind prinsă în multe activități și având doar o zi la dispoziție, am zis că ar fi frumos să plec la Iași cu trenul, încercând prima dată cursa specială - Unirea - inaugurată acum nouă luni.

Trebuie să știți că cursa Chișinău - Socola circulă doar de patru ori pe săptămână: vineri, sâmbătă, duminică și luni. Dimineața trenul se pornește din gară exact la ora 6.43 și ajunge în gara Socola la orele 10.59.

Biletele pot fi cumpărate atât la casa gării, cât și online pe railway.md

Prețurile la bilete sunt:

Clasa 1 -173 de lei
Clasa 2 - 148 de lei

Clasa 3 - 142 de lei

Eu am mers cu clasa doi, iar data viitoare din curiozitate am să încerc clasa întâi. Acolo scaunele sunt mai comode. Din propriile observații unica diferențe dintre cele trei clase este comoditate scaunelor. Ah, da și în clasa întâi se oferă ceai gratis, cel puțin așa se anunța acum nouă luni.


Avantajele călătoriei cu trenul:
- vagoanele sunt spațioase,
- este destul de comod pe scaun și ai unde întinde picioarele,
- peste geam este o priveliște minunată asupra dealurilor Moldovei, eu am prins și un apus frumos după ploaie,
- vagoanele sunt echipate cu intenet wi-fi și priză,
- în vagon funcționează aerul condiționat,

- nu ești zdruncinat,
- vagoanele reparate arată ca noi,
- polițiștii de frontieră se apropie în vagon și pe loc cu ajutorul unui calculator portabil trec toate etapele de trecere a frontierei,
- în vagon este loc special pentru bagaje, dacă ai ceva fragil sau voluminos nu trebuie să îți faci griji, că va sta ceva deasupra lucrurilor tale sau se vor sparge.


Dezavantaje:
- călătoria durează patru ore. Eu cred că este cam mult pentru 150 de kilometri.
- pentru cursa de întoarcere spre Chișinău, trenul pornește din gara Socola la orele 17:04. Iar dacă ajungi la orele 11, ai doar șase ore la dispoziție de a hoinări prin Iași, dar poți găsi alternative.
Pentru a ajunge de la gara Socola în Iași, este pus la dispoziție un autobus special, numărul 122, care așteaptă să ia pasagerii. Autobusul parcurge cam tot Iașiul, inclusiv ajunge pe la mall-uri. La orele 16 acesta pornește din centru spre gară, pentru a ajunge la timp pentru pornirea trenului.

Mă veți întreba probabil ce am făcut în cele opt ore petrecute în tren. În drum spre Iași am mai verificat pe hartă ce s-ar putea vizita într-o zi cu ploaie în afara destinațiilor cunoscute, iar înapoi am ascultat pe repeat noua piesă lansată de Carla's Dreams și am învățat versurile.Revin cu o nouă postare ce am făcut în cele șase ore la Iași, într-o zi de ploaie :)

2 comentarii: