miercuri, 5 octombrie 2016

Când te pierzi într-un aeroport, începi să îi studiezi infrastructura // FOTOÎntr-una din primele mele călătorii cu avionul am făcut o glumă despre niște călători obosiți care așteptau în aeroportul din Praga să prindă cursa spre destinație. Călătorii care se aflau în zona de tranzit erau așezați pe podea, obosiți, iar alături pe jos erau lucrurile. În acel moment nu îmi imaginam ce înseamnă să stai prins într-un aeroport și cum poți ucide timpul. Nu a trebuit să treacă mult timp, că soarta să îmi amintească de flerul meu, astfel că eu am pățit la fel. Într-o călătorie spre Taiwan acum șase ani, am fost nevoită să petrec mai multe ore în șir în două aeroporturi din Moscova, din cauza diferenței mare de timp între zboruri. Nu am să vă povestesc despre cum mi-am ucis atunci timpul. Azi am o istorie mai proaspătă cu fotografii din alte două aerogări moderne.  

Acum două săptămâni, soarta mi-a reamintit de gluma mea și am stat șase ore într-un aeroport, de data aceasta mai modern. Pot spune că am avut noroc să stau într-un aeroport cu o infrastructură dezvoltată. Fiindcă am avut câteva ore la dispoziție, am cutreierat aeroportul Chopin din Varșovia în lung și lat. 

Primul lucru pe care l-am observat au fost urnele pentru deșeuri în care călătorul este invitat să selecteze gunoiul. În UE statele sunt mai atente la problemele de mediu, iar fiecare cetățean în parte contribuie la respectarea mediului înconjurător. Un container este destinat pentru deșeurile de hârtie, altul pentru plastic, iar al treilea - sticla. La fel, am observat că există aceste urne și în aeroportul din Vilnius, deci chiar la intrarea în țară călători sunt informați despre cum și unde urmează să arunce deșeurile. Asemenea coșuri erau peste tot în Vilnius, fie că era în spațiu deschis, fie era magazin sau hotel.

Alte comodități pe care le-am observat în aerogara Chopin au fost locurile special amenajate pentru fumat, o cameră pentru rugăciuni și un pian la care oricine și oricând are voie să cânte. Eu am prins momentul când un călător și-a primblat degetele pe clapele de la pian și a încântat urechile altor călători din aeroport. 


 Coș pentru colectare deșeurilor după  metodă selectivă

Loc amenjat în interiorul aeroportului special pentru fumat

 O cameră pentru rugăciuni 

Un moment de relaxare/entertainment accesibil oricărui călător

Acum vreau să ne întoarcem la aeroportul internațional Chișinău, care trece acum printr-o schimbare. Făcând o comparație cu aeroportul Chopin, mi-am propus să vă prezint acele schimbări care se observă și la aerogara noastră. Nu ne putem compara cu aeroportul din Varșovia, care are circa 40 de gate-uri, însă putem vedea schimbări spre bine în aerogara noastră. 

M-am bucurat să revin în țară și să intru prin „noile porți ale țării” care arată așa:


 Noua sală de sosiri.


 Trecerea spre sala de bagaje 

În prezent funcționează trei carusele pentru bagaje. Acum două săptămâni exista doar unul. Utilaj pentru detectarea materialelor radioactive

Toaletă pentru persoanele cu dizabilități
 Interiorul toaletei pentru persoanele cu dizabilități
Body scaner (din păcate din cauza legislației încă nu lucrează)

Iar ca să vă dau câteva cifre despre cum s-a modernizat aeroportul nostru în ultimul an:
- au fost dublate numărul ușilor pentru accesul în sala de sosiri,
-au fost dublate punctele de control ale poliției de frontieră,  iar acum cetățenii nu vor fi nevoiți să stea în rând mai mult timp pentru a ieși/intra în țară. Eu am stat doar câteva minute la intrarea în țară acum zece zile. Așadar, aerogara asigură deservirea unui număr mare de pasageri,
- a fost lărgită zona de bagaje, la sosiri există acum trei carusele de unde călătorii își pot lua bagajul, iar asta permite ca mai multe aeronave să fie deservite în același timp. 

- în zona sosiri acum există și o toaletă pentru persoanele cu dizabilități. Nu vreau să îmi imaginez cum se descurcau până acum acești călători. Ei bine, acum se ține cont și de ei. 
- la fel, a fost instalat în secția sosiri un utilaj special pentru detectarea materialelor radioactive, care au și camere video. 

- cred că cel mai important este de menționat că pista pentru aterizări/decolări va fi mărită, ceea ce va permite aterizarea și a unui Boieng 747 (cel mai mare avion pentru pasageri). Apropo, ea în curând va fi inaugurată.

Trebuie să vă arăt și o fotografie de la peretele viu din aeroport.Pentru a găsi răspunsul la întrebare de ce avem nevoie de modernizarea aerogării, răspunsul îl veți găsi în următoarele cifre. Potrivit datelor în anul 2015, circa 150 de mii de pasageri au trecut prin zona de tranzit, ceea ce înseamnă de patru ori mai mult ca în 2014. Iar, datorită curselor care vor fi în creștere, numărul pasagerilor la fel va crește. Despre numărul total de pasageri vă pot comunica că în anul 2014, numărul a crescut de peste 7 ori comparativ cu anul 2000. Tot în același an, aerogara noastră a înregistra cea mai importantă creștere a traficului aerian de pasageri în Europa. Voi reveni pe blog cu o postarea a numărului de pasageri din anul 2015, pentru o comparație. În concluzie, aerogara noastră se dezvoltă datorită numărului mare de curse care vin în țară. Mai mult ca atât, în proiectul de dezvoltare a aerogării este preconizat să fie construit încă un terminal în câțiva ani. Datorită numărului mare de pasageri, construcția acestuia va începe mai curând decât în proiect, pentru a satisface cerința de piață și a oferi comoditate călătorilor. 

Zbor ușor!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu