marți, 15 noiembrie 2016

Zbor ușor!Când prima dat am aflat că urmează să se reconstruiască pista Aeroportului Internațional Chișinău, credeam că toată pista va fi închisă. Dar cum poate să lucreze aeroportul dacă pista este în reparație.
M-am gândit că varianta să fie făcută pe porțiuni, tot nu e bună, fiindcă, mă gândeam că un avion are nevoie de toată lungimea ei pentru decolare sau aterizare.

Am avut și câteva călătorii de la aeroportul nostru în această toamnă, când am simțit pe pielea mea că este posibil ca un avion să efectueze zboruri și cu pista de o distanță mai mică, atât timp cât o porțiune se afla în reparație.
Astăzi, porțiune care s-a reabilitat (de la o adâncime de câțiva metri) a fost redeschisă. Un kilometru reconstruit, este deja operabil din lungimea totală de 3590 de metri. 

Dacă sunteți curioși cum a arată pistă, urmăriți în video de mai jos de la inaugurare. 
Cei de la administrația aeroportului au comunicat că lucrările au fost efectuate conform proiectelor realizate în cele mai mari aeroporturi europene, cu respectarea celor mai înalte standarde. Nu știu dacă știați, însă pista veche avea fisuri mari, iar la o anumită adâncime era apă, ceea ce punea în pericol viața oamenilor care treceau prin aeroportul nostru. 

La reconstrucția pistei au lucrat peste 150 de lucrători și 50 de unități de tehnică specială, mult mai complicat decât la construcția unei autostrăzi. 
După renovarea pistei a fost modernizat și sistemul luminos pe acest segment, ceea ce va permite aeronavelor să efectueze în siguranță procedurile de aterizare chiar și în condiții de vizibilitate redusă.
Vă reamintesc că după reconstrucția întregii piste, pe aeroportul nostru vor avea posibilitatea să aterizeze/decoleze cela mai mari avioane, ca Boeing 777, 767, 787 și Airbus A330, A340, A310. 

Cel mai important, după părerea mea, ca urmare a modernizării lucrărilor va crește capacitatea de operare a curselor. Potrivit estimărilor vor putea fi deservite circa 20 de avioane pe oră. Aștept să o vedem și pe asta!

Mâine am o nouă călătorie, de această dată nu prin aeroportul Chișinău, dar data viitoare cu siguranță! Un comentariu:

  1. A fost doar o imitare, si multe minciuni a fost reconstruit doar 600 m din pista veche si inca o rampa de trecere de 158 m da se lauda ca au facut 1 km.
    Nu stiu cum e in alte parti da la noi e mare bardac. Tehnologii care tehnologii tot cu Kamazuri vechi si tehnica obosita s-a facut tot. Au dat saracii oameni la lopata de nu aveau aer ,au un buldozer obosit de pe vremea soiuzului care se strica la fiecare pas, si tot asa .............

    RăspundețiȘtergere